В Ужгороді відбулося навчання модераторів кіноклубів документального кіно з усієї України

«Скільки до Zoom не звикай, а в Ужгороді краще», – так підсумувала свої враження одна з учасниць семінару модераторів кіноклубів документального кіно про права людини Мережі DOCU/CLUB, що відбувся в Ужгороді.

 

Передрук з Голос Карпат.

9 квітня 2024

18 модераторів з усіх областей України зустрілися на Закарпатті, щоб поділитися досвідом правопросвітницької роботи кіноклубів та отримати нові знання під час тренінгу, присвяченому роботі з емоційно складними темами. 

 

Ужгород невипадково став місцем зустрічі кіноклубної спільноти. У місті вже понад 10 років успішно працює один з найкращих кіноклубів Мережі – кіноклуб «Альтернатива» при юридичному факультеті Ужгородського національного університету. Модерують його роботу професорка кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету УжНУ Марія Менджул та голова Освітнього центру «Інсайдер» Марія Симкович

 

Обидві модераторки вже 11-й рік поспіль є регіональними координаторками Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  на Закарпатті, який давно став помітною подією у регіоні.  Але якщо Мандрівний фестиваль триває раз на рік у листопаді-грудні, то кіноклуб дозволяє проводити системну роботу з аудиторією. Упродовж року модератори пропонують своїм глядачам дивитися найкраще документальне кіно українських та світових режисерів, обговорювати його, спільно реалізовувати цікаві і корисні для міста проєкти. 

 

Учасники «Альтернативи» працюють з представниками учнівського самоврядування міста, влаштовують кінопокази та дискусії для людей, які перебувають у Державній установі «Закарпатська установа виконання покарань (№9)», долучаються до волонтерської роботи у ботанічному саду Ужгорода, показують фільми у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім.Тиводара Легоцького. На ці та інші активності їх надихає саме документальне кіно – в обговореннях фільмів народжуються ідеї допомоги своєму місту та його мешканцям. 

 

Марія Менджул

 

«Документальні фільми – це інтерактивний інструмент для навчання. І ми часто в аудиторії для показів запрошуємо нашу молодь – і студентів, й учнів шкіл, і всіх охочих, проводимо заходи в освітньому середовищі. Документальне кіно про права людини завжди дає поле для роздумів. А молодь – це те молоде поле, в яке через документалістику дуже гарно лягають зерна критичного мислення, зерна сприйняття і поваги до гідності, до прав людини. Тому що вони бачать на екрані реальних живих людей та їхні історії. Ми можемо обговорювати не теоретичні проблеми, взяті з книг чи підручників, а життєві факти. Можемо відчути їх, поділитися своїми рефлексіями та доволі часто навіть змінити своє ставлення до того, що ми розуміємо під правами людини,» – розповідає Марія Менджул.

 

Цього року команда Мережі DOCU/CLUB запропонувала Марії Менджул та Марії Симкович поділитися досвідом роботи ужгородського кіноклубу і стати менторками у програмі навчання для «молодих» кіноклубів Мережі.

 

«Ми маємо великий досвід викладання, роботи і з дитячою, і дорослою аудиторією, але менторство було для нас викликом, – призналася Марія Менджул. – На навчання у програмі прийшли керівники бібліотек, активісти громад, працівники закладів освіти з чималим досвідом роботи і життєвим досвідом. Ми навчали їх працювати саме з документальними фільмами, прагнули покращити їхні навички в організації показів, щоб вони вміли використовувати документальне кіно як інструмент впливу і розвитку аудиторії».

 

Марія Симкович

 

Марія Симкович додає: «Ми й для себе почерпнули дуже багато нового з цієї роботи. Нові люди допомагають побачити вже знайомі фільми під іншим ракурсом, виникають свіжі ідеї, експерименти. У нас з'явилися колаборації з модераторами кіноклубів з інших регіонів України. Я провела телеміст з кіноклубом з міста Кам’янське на Дніпропетровщині. Це була дуже вдала ідея. Учні в Ужгороді і Кам’янському разом дивилися і обговорювали фільм, ми підготували для них інтерактивні вправи та завдання. Всі були в захваті. Ця зустріч переросла в ще одну акцію – діти власноруч зробили листівки, подарунки і обмінялися ними через «Нову пошту». Тепер планую провести такий телеміст вже для дорослої аудиторії, для волонтерів. У Кам’янському дуже активна волонтерська спільнота, яка цікаво працює. Будемо разом дивитися документальні фільми, ділитися досвідом, щоб запустити подібні ініціативи й у нас в Ужгороді». 

 

Війна ставить перед модераторами кіноклубів нові виклики. «Зараз великий попит на фільми про війну і події, що відбуваються в Україні, – каже Марія Менджул. – Люди хочуть їх дивитися і обговорювати. Але до таких показів треба особливо ретельно готуватися, бо це може бути травматично для певних глядачів, особливо для тих, які бачили війну на власні очі. А в Ужгороді дуже багато внутрішньо переміщених осіб і серед дорослих, і серед молоді».

 

«Це реалії нашого життя. Важливо, щоб люди знали історії героїв, які захищають нашу країну, і волонтерів, які допомагають війську, – додає Марія Симкович. – Ці історії додають сили, але модераторам треба вчитися проводити обговорення фільмів, щоб психологічно підтримати своїх глядачів».

 

Учасники семінару модераторів кіноклубів документального кіно про права людини Мережі DOCU/CLUB

 

Саме цьому модератори кіноклубів Мережі DOCU/CLUB навчалися в Ужгороді під час семінару. В його рамках свої тренінги для колег-початківців провели вже досвідчені фахівці кіноклубної роботи – модераторка львівського кіноклубу Docudays UA при ГО «Патронус» Христина Гаталяк та модератор кіноклубу Docudays UA при Центрі громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько з Чорноморська на Одещині.

 

«Живу зустріч не порівняти з онлайн-спілкуванням. Ми отримали корисні знання, знайшли спільні теми, придумали спільні проєкти. Те, що в Ужгород приїхали модератори кіноклубів з усієї України, розширює горизонти нашої роботи, відкриває більше можливостей. Впевнена що обов’язково буде продовження спілкування, бо маємо багато ідей, які хочемо реалізувати», – наголосила Марія Симкович.

 

Гості семінару повернулися з Ужгорода у свої домівки із вдячністю за гостинність і насичене спілкування. «Дякую Ужгороду за незабутні знайомства і важливі знання», – написала Світлана Волошина, модераторка кіноклубу Docudays UA з Кегичівки на Харківщині. «Багато корисного і цікавого взяла у свій кошик, повертаюся у Житомир з новими ідеями», – поділилася враженнями модераторка житомирського кіноклубу Наталя Радушинська. Такі відгуки означають, що співпраця кіноклубів, яка розпочалася в Ужгороді, триватиме і надалі.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки