Нові друзі, досвід і натхнення на Школі-ретриті для модераторів/-ок
Із 28 по 31 березня у Києві відбулася Школа модераторів/-ок кіноклубів Мережі DOCU/CLUB. Команда Мережі організувала цю навчальну Школу-ретрит в рамках програми «DOCU ДІЄ 3.0».
9 квітня 2024

 

80 модераторів/-ок з усієї України зібралися разом, щоб познайомитися, отримати нові знання та обмінятися досвідом одне з одним та з більш досвідченими колегами. 


Програма Школи була насиченою. Команда Мережі вирішила зосередити увагу на підготовці до адвокаційних проєктів. Для більшості присутніх це нова і ще незвідана форма роботи. Тож Алла Тютюнник, директорка Департаменту з розвитку мереж Docudays UA та керівниця проєкту Мережа DOCU/CLUB, розповіла про адвокацію та поділилася історіями успішних проєктів, проведених у попередні роки. Ці натхненні історії засвідчили, що ініціатор(к)ам адвокаційних проєктів вдається переконати місцеву владу чути громаду та співпрацювати з нею. 

 


Учасники школи

 

Про важливість комунікації з владою і громадою, а також про креативні інструменти, які допомагають ініціатор(к)ам адвокаційних проєктів ставати помітними для мешканців/-ок громад і медіа, розповіла голова ГО «Центр культурного розвитку “Тотем”», випускниця Інституту Адвокації (США) Олена Афанасьєва. А медіатренер Олександр Бурмагін занурив слухачів/-ок у «кухню» адвокаційних кампаній – розповів про їхню структуру та етапи, які має пройти кожен кіноклуб на шляху до успішної адвокації. 


Учасники/-ці Школи почули від Наталі Бімбірайте, директорки ГО «Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір”», про те, як працювати з органами влади, та із захопленням дізналися про її досвід адвокаційної кампанії із захисту унікальної фортеці Тягинь на Херсонщині. Натхненні цими прикладами та новою інформацією, чимало модераторів і модераторок долучилися до мозкового штурму із напрацювання ідей адвокаційних проєктів. Команда Мережі сподівається, що частина з них будуть реалізовані у рамках програми «DOCU ДІЄ 3.0». 

 

 

Перші зустрічі


Важливою складовою цьогорічної Школи було навчання для модераторів кіноклубів при центрах пробації. Цей напрямок роботи Мережі бурхливо розвивається, тож до участі у Школі-ретриті долучилися 30 учасників/-ць з кіноклубів, які працюють у сфері пробації. На важливості документального кіно про права людини у роботі з клієнтами пробації наголосив у своєму виступі директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук. А його заступниця Тетяна Кічата сконцентрувала увагу слухачів/-ок на важливості усвідомлення клієнтами пробації прав людини.


Своїми знаннями з модератор(к)ами ділилася і команда Мережі. Ліна Бабич дала поради з проведення опитувань серед глядачів/-ок та організації інклюзивних заходів у кіноклубах. Катерина Сінгурова представила нову колекцію фільмів. А Ольга Бабчук і Ярослава Шеремета провели практикум із промоції кіноклубних подій. 


Як зазначила проєктна менеджерка Мережі DOCU/CLUB Ніна Хома«Ми дуже хотіли через історії успіху колег надихнути модераторів-новачків до впровадження різних форматів кіноклубної діяльності, показати їм нові можливості та  відчути підтримку великої спільноти модераторів і менеджерів Мережі. Враховуючи натхненні відгуки учасників школи, нам вдалося це зробити.  Очікуємо, що наші нові модератори скоро поділятися своїми успішними історіями впливу в громадах та запропонують адвокаційні проєктні ідеї. З нетерпінням їх чекатимемо».


Неймовірною була і ретритна частина Школи. Команда фасилітаторів з ГО «Інша освіта» – Анна Мигаль, Тарас Грицюк і Марія Тимощук – створили невимушену і теплу атмосферу, підготували для модераторів/-ок чимало цікавих завдань для командної роботи та мережування і забезпечили учасникам/-цям чудовий настрій. 

 

Сесія з навчання модераторів


Модератор(к)и активно включалися в роботу. Багато з них проводили свої навчальні міні-сесії для колег, на яких ділилися власним досвідом і напрацюваннями. Серед тем, які обговорювалися, було залучення у кіноклуби нової аудиторії, проведення показів «на виїзді», налагодження контакту зі «складними» глядачами та багато інших. Модератор(к)и вчилися дискутувати й обговорювали, як перетворити кризові виклики на можливості для розвитку кіноклубів, як підвищити свою стресостійкість і дбати про психічне здоров’я глядачів/-ок.


Незмінним успіхом користувалися і тренувальні кінопокази. Модератор(к)и-новачки за підтримки менторів Мережі Лариси Головко та Олега Охредька провели для своїх колег покази та обговорення фільмів. А в останній день Школи Андрій Волик, модератор кіноклубу «Democracy» Defenders при ГО «СТАН» з Івано-Франківська,  провів майстер-клас із модерованого показу фільму «Булер» режисера Лі Гірша. 

 

Сесія навчання модераторів


Команда Мережі DOCU/CLUB безмежно вдячна кожному і кожній за включення й ентузіазм, за готовність працювати і розвиватися, за відкриті серця і теплі обійми! Зворушено ділимося відгуками про 4-денне спілкування та навчання. 


«Школа модераторів від Docudays UA познайомила мене з неймовірними людьми. Людьми, що творять громадянське суспільство, маленькими-великими кроками лупають скалу і роблять світ кращим. Креатив і рівень прекрасних ідей зашкалював» (Тетяна Лехнюк). 


«Легка, цікава, креативна подорож у світ документального кіно. Відчувала себе у великій дружній родині, яскраві враження та емоції не відпускають. Школа-ретрит – це новий досвід, пізнавальне, корисне навчання, спілкування, незабутні враження» (Віта Ткачук).

 

«Мене як “першокласницю” приємно вразила організація заходу, теоретичні та практичні активності, зустрічі з цікавими людьми. Знайомство з активними модераторами кіноклубів, обмін досвідом надихають зростати та творити зміни» (Оксана Мусіюк).

 


Сесія навчання модераторів 

 

«Дякую за підтримку, радість спілкування та неймовірно цінний обмін досвідом! Була дуже рада побачити друзів, познайомитися з новими, цікавими людьми і взяти частину вашого тепла до нашого залізобетонного Харкова!» (Ольга Сошникова).


«Раніше вважала, що пробація створює свій кіноклуб лише для наших клієнтів, а після повернення додому можу точно сказати, що пробація піде тепер і в освіту, і в громади» (Наталя Андрушко).


«Це моя перша школа, і я просто вражена, скільки нових ідей я винесла для проведення кінопоказів та обговорень, скільки нового дізналася та скільки чудових людей зустріла. Дякую організаторам і всім, хто долучився. Вечеряти й обговорювати фільми, сидіти в холі й обговорювати фільми, навчатись і обговорювати фільми – це явно те, що було дуже потрібним, особливо зараз». (Віра Карпінська)


«Все було цікаво, корисно, натхненно. Навіть не віриться, що ми стільки встигли за неймовірно короткі чотири дні! Школа модераторів 3.0 вдалася!» (Тетяна Бондаренко).

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки